fbpx

Pidä säläpäivä – Hoida pikkuhommat pois alta ja isotkin selkiytyy

PIDÄ SÄLÄPÄIVÄ  –  HOIDA PIKKUHOMMAT POIS ALTA JA ISOTKIN SELKIYTYY

 

Onko sinullakin tapana ripotella työympäristöösi kaiken maailman asioita, täyttää tietokoneen työpöytä tai tunkea laatikkoon; ideoita, lippuja, lappuja, edellisen päivän ja seuraavan päivän töitä, laskuja, lukemattomia kirjoja, joihin haluaisit palata, mutta et löydä aikaa ja kaikkea mahdollista muuta? Tai mikä pahinta, yrittää pitää kaikki asiat vain päässä, muistin varassa? Kaikki somasti levällään tai pian jo unohdettuna!

 

Työelämän pirstaleisuus ja kiire haastaa ihmisen mieltä, joka kuormittuu jatkuvasti keskeytyksistä ja niin monen asian yhtä aikaa tekemisestä. Eipä ihme, että on niin paljon asioita, jotka jäävät aina kesken tai kokonaan hoitamatta. Niitäkin, joista kukaan ei oikein edes tiedä, kenelle ne kuuluu. Kertyy muistiinpanoja, joihin ei ole koskaan aikaa palata, sähköposti pursuaa minuutin hommia, joiden yli isommat työt ajavat mennen tullen. Ja kaiken lisäksi kaaottinen olo on ihan arkista.

 

”Pitäisi”-asioita kertyy joka päivä lisää ja samalla aivojen välimuisti alkaa tukkeutua. Mitä pienempiä tai ei-niin-tärkeitä hoidettavat asiat ovat, sitä vähemmän edes miellämme niitä ”oikeiksi töiksi”. Annamme joskus tietoisestikin säläjuttujen vain olla, koska on tärkeämpääkin.

 

Ongelma vain on siinä, että vaikka luulet unohtavasi tai siirtäneesi sälän sivuun, aivoihin jää muistutus päälle: ”jotain on hoitamatta!”. Olet kuin aamu-uninen herätyksen torkuttaja, joka ei oikein ole kunnolla hereillä, mutta ei oikein kunnolla unessakaan. Koko ajan on tunne, että jotain pitäisi.

 

 

Yksinkertainen ratkaisu yksinkertaiseen ongelmaan

 

Pelasta itsesi ja varaa säläpäiviä, jolloin hoidat kaikki mieltä kuormittavat minuutin hommat pois mielestä. Tee itsellesi selväksi, että säläpäivänä ei lähtökohtaisesti edes tarvitse tuntua siltä, että olisit saanut ”oikeita töitä” edistettyä. Nosta säläpäivät itsellesi tärkeiksi aivojesi elvytyshetkiksi.

 

Olet varmasti säilönyt sellaisiakin hommia, joihin ei niin huvittaisi tarttua, mutta joiden välttely kuormittaa takuulla enemmän kuin niiden hoitaminen. Kun perustelet itsellesi, miten tärkeää on tarttua juuri nyt niihin, homma käy helpommaksi.

 

Vaikka säläpäivänä isot, tärkeämmät hommat joutuivat odottamaan, huomaa, että sälä ei ehkä sittenkään ollut kokonaisuuden kannalta merkityksetöntä ja turhaa. Sähköpostin takana saattoi jumittaa jonkun toisen tärkeä asia tätä sinun säläpalaasi ja homma liikahti nyt siellä eteenpäin! Ja miltä tuntuukaan itsestäsi, kun sälät on hoidettu ja välimuisti tyhjennetty!

 

 

Mulla oli tänään säläpäivä. Mulla on yksi tärkeiden asioiden laatikko, minne tulen laittaneeksi kaikki ajankohtaiset asiat sen kummemmin lajittelematta. Laatikko on mulle varsin toimiva ratkaisu, koska sen avulla pääsen tosi nopeasti irrottautumaan töistä kotiin. Siivoan työpöytäni työpäivän päätteksi sujauttamalla kaiken siihen yhteen laatikkoon. Ja aina odottaa aamulla puhdas pöytä! Tadaa!

Täytyy vaan muistaa varata se säläpäivä riittävän usein, ettei asiat kasaannu liikaa.

 

Tänään pengoin noin kahden kuukauden sälät. Ensin lattialla epämääräisiä kasoja ja ihan hirveä sotku! Sitten jo kasoja teemoittain ja niiden perusteella laadittu säläpäivän to-do-lista. Lopulta aika monta hoidettua pikkuhommaa ja kirkas mieli.

 

Nyt on ihan mielettömän kevyt ja hyvä mieli! Päässä ihan hirveesti tilaa ja selkeyttä innostua vaikka ihan uudella tavalla niistä isommistakin hommista. Ikään kuin kokonaisuus hahmottuisi taas paremmin.